Chemstal.ro

INTRETINEREA CHIMICA A CENTRALELOR TERMICE CU COMBUSTIBIL SOLID SI LICHID


In localitatile care nu beneficiaza de sisteme centralizate de încalzire, in zonele rurale, case de vacanta, zone rezidentiale noi, unde nu exista retele de alimentare cu gaze, ponderea cea mai mare o constituie centralele termice consumatoare de combustibil lichid sau solid.
Diversificarea si oferta foarte generoasa de centrale care pot produce caldura prin arderea unor combustibili neconventionali sau produsi din materiale reciclabile mai ieftine ( rumegus, peleti, deseuri brichetate, pacura reziduala, etc,), a generat o crestere a numarului de echipamente termice care folosesc aceste tipuri de combustibil pentru încalzirea agentului termic prin preluarea caldurii generate de ardere si recircularea prin pompare prin tot sistemul de conducte, pâna la calorifere, unde cedeaza caldura încaperilor si se întoarce pe conductele de retur pentru a fi reîncalzita. În cazul centralelor care prepara apa calda menajera, apa calda este dirijata într-un schimbator de caldura sau intr-un boiler unde incalzeste apa potabila, pentru a fi folosita la spalat, baie sau bucatarie.
Procesul de generare a caldurii prin arderea unui combustibi - combustia, este o reactie termica de oxidare exoterma (emisie de caldura), definita de trei elemente:
 
  • Combustibilul: este substanta care prin ardere produce caldura si este formata din carbon (C) si compusi ai acestuia existenti in combustibilii solizi (lemn, carbune, cocs, etc) sau carbon si hidrogen -hidrocarburi lichide ( motorina, pacura,etc)
  • Comburantul: Oxigenul din aer, care contine 21% oxigen, 78% azot, 1% alte gaze.
  • Declansarea: sau punctul de aprindere, este temperatura la care are loc combustia.

Arderea este un proces chimic complex, care poate fi reprezentata simplificat prin reactia:


Combustibil +oxigen ( din aer) => CO2 + 2 H2O + CALDURA

CO2 = dioxid de carbon
H2O = apa, sub forma de abur.


O instalatie termica are scopul de a valorifica reactia de combustie si de a utiliza caldura produsa care se transfera unui vector (fluidul termic) catre corpurile de incalzire (radiatoare, panouri radiante, etc).
La centralele termice clasice, apa rezultata din reactie este absorbita in mare parte de caldura rezultata din ardere, schimbandu-si starea din lichid in gaz (abur) si va fi evacuata impreuna cu gazele de ardere prin cos
La centralele cu condensare, aburul va condensa iar caldura absorbita initial in procesul de ardere, este redata circuitului de incalzire, contribuind cu o cantitate suplimentara de energie.
Odata cu vaporii de apa condenseaza si oxizii gazelor secundare aflate in compozitia amestecului gazos , fapt pentru care condensul generat are un caracter puternic acid cu pH intre 3 si 5 ( ph foarte acid) care poate provoca fenomene de coroziune.
Datorita prezentei in aer si a altor gaze ( azot, sulf, clor), a fenomenului de
ardere incompleta cu generare de CO in loc de CO2 , a prafului din mediul
inconjurator, precum si a componentelor necombustibile prezente in carburantii solizi reactiile chimice care se produc sunt mult mai complexe, putand rezulta, oxizi cu caracter acid sau alte tipuri de compusi care se depun pe suprafata arzatoarelor, depozite de pulberi sau chiar gudroane si cruste care determina disfunctionalitati ale regimului de ardere si care conduc la scaderea randamentului centralei si implicit la consum suplimentar de combustibil.
De aceea in mod special la echipamentele termice care utilizeaza ca sursa de ardere combustibilii lichizi sau solizi este necesara o intretinere suplimentara a arzatoarelor prin curatarea periodica a acestora.
De asemenea, resturile necombustibile din compozitia chimica a carburantilor lichizi sau solizi, sau compusii chimici care au puncte de aprindere superioare temperaturii de ardere, se depun pe pereti si pe cosul de evacuare a gazelor,sub forma de gudroane si cenusa ,


Depuneri din camera de ardere a unei centrale cu combustibil solid

Cazan pe lemne Cazan pe lemne
 
În sezonul rece circuitele termice au nevoie de o atentie sporita. Pentru a asigura functionarea optima a echipamentelor utilizate la încalzirea pe timp de iarna, agentul termic folosit în instalatii trebuie protejat impotriva înghetului, în perioadele în care nu se genereaza caldura. Casele de vacanta, spatiile industriale, sau orice imobil în care încalzirea nu este furnizata în regim permanent, prezinta un risc crescut de înghet al instalatiilor.
Daca în sezonul cald nefunctionarea corespunzatoare a centralei termice creaza numai disconfortul generat de lipsa apei calde, în sezonul rece, oprirea centralei conduce în primul rând la eliminarea sursei de încalzire a locuintelor sau spatiilor comerciale.
De aceea este recomandat ca în perioada de toamna, sa se faca o verificare profesionala a întregului sistem termic si sa se efectueze o curatare chimica a arzatoarelor si camerei de ardere, precum si umplerea instalatiei cu antigel termotehnic.
Datorita experientei acumulate în domeniul productiei de substante chimice si a serviciilor de întretinere si spalare chimica a centralelor termice, LABOREX a dezvoltat gama de produse CHEMSTAL, dedicata tuturor tipurilor de instalatii termice. De asemenea LABOREX si-a ales întotdeauna furnizorii în functie de calitatea produselor oferite. Pentru a asigura o gama completa de echipamente speciale, necesare în lucrarile de testare, monitorizare si întretinere a regimului chimic din instalatiile termice, specialistii nostri au ales doar produse care au eficienta, fiabilitatea si usurinta în exploatare dovedita. Astfel, LABOREX asigura importul si distributia nationala pentru o serie de brand-uri cu renume mondial.


Produse CHEMSTAL recomandate pentru intretinerea chimica a centralelor termice cu combustibil lichid sau solid :


Solutie pentru curãtarea cazanelor cu combustibil solid sau lichid THERMONET FUMI - Solutie dezincrustanta dedicata curatarii gudroanelor si a funinginii necombustibile depuse pe peretii camerelor de ardere ale instalatiilor care utilizeaza combustibil solid (lemn, carbune, peleti, etc) sau lichid (motorinã, ulei, etc).
Proprietati fizico-chimice: pH(5%) -13 ( puternic bazic); densitate 1,16.
Mod de utilizare: Se pulverizeaza direct pe suprafetele de curatat cu un pulverizator din plastic. La aplicare incepe o reactie efervescenta cu depunerile,neutralizând
aciditatea lor. La prima aprindere a cazanului toate depunerile sunt complet eliminate, schimbatorul de caldura ramânând curat si oferind un randament maxim de functionare. Pentru a curata camerele de ardere cu o geometrie neregulata, care prezinta locuri greu accesibile pentru aplicarea solutiei, se recomanda utilizarea combinata a solutiei, cu batoanele de Thermonet Caldaie.


Agent curatare cazane cu combustibil solid sau lichid THERMONET CALDAIE - Baton cu pulbere pentru înlãturarea rapidã a mizeriei si a reziduurilor nearse existente pe peretii focarelor cazanelor cu combustibil solid (lemn, carbune, peleti, etc) sau lichid (motorina, ulei, etc.). Produsul actioneazã si în cele mai putin accesibile zone ale focarului de unde eliminã depunerile corozive si oxizii îmbunãtãtind calitatea arderii si eficienta echipamentului. Rezista sulfurilor si agentilor corozivi existenti în cazanele cu combustibil solid sau lichid.
Mod de utilizare: În timpul functionãrii cazanului introduceti produsul (pulberea cu tot cu ambalaj) în foc dozând dupã cum urmeaza: ziua 1 - introduceti în flacara 1-2 batoane (cazane pâna la 35.000 kcal/h);ziua 2 - intoduceti jumatate din doza folosita anterior.Pentru o eficienta maxima repetati procedura lunar.


Solutie pentru curatarea arzatoarelor DETHERM - Detergent spray pentru curatarea arzatoarelor centralelor termice murale si a arzatoarelor. Este usor de utilizat. Optimizeaza combustia si conduce la reducerea consumului de combustibil.
Mod de utilizare: Se pulverizeaza direct pe arzator, in timpul functionarii centralei. Prin dizolvarea instantanee a gudroanelor depuse, efectul cresterii flacarii se observa de la prima aplicare a detergentului DETHERM. Se recomanda utilizarea periodica .
TERMO PROTECT este un antigel concentrat pe baza de monoetilenglicol ce asigura o protectie crescuta la înghet a circuitelor termice. Produsul este adecvat utilizarii în orice instalatie de încalzire care functioneaza la temperatura maxima de 102°C, permitând un raport crescut de dilutie cu apa demineralizata, în functie de regimul de exploatare dorit.

Concentratie (%vol) Densitate (g/cm3) Punct de congelare( oC )
50% ( 1 :1 ) 1,070 -36
33% ( 1 :2 ) 1,050 -20
20% ( 1 :4 ) 1,025 -10

Inhibitorii de coroziune si aditivii stabilizatori de pH cu care este tratat antigelul TERMO PROTECT, optimizeaza protejarea componentelor circuitului (cupru, fier, inox, aluminiu, alama, cauciuc) si asigura o buna functionare a pompelor de circulatie din instalatie. Produsul are grad mare de biodegradabilitate si prezinta risc moderat de toxicitate.
Incarcarea cu antigel a instalatiilor termice rezidentiale se poate realiza cu dispozitivele de incarcare fara motor ZUWA 2001A, sau ZUWA 2001B, care sunt dispozitive compacte de pompare folosite la transferul diverselor fluide.
Pentru actionare pot fi conectate cu usurinta la diverse unelte echipate cu motoare electrice: surubelnita electrica, bormasina, etc. si pot fi folosite în multiple aplicatii pentru pomparea diverselor substante lichide precum: apa, apa contaminata, apa de mare, diesel, biodiesel, ulei de încalzire, ulei de motor, ulei hidraulic, ulei vegetal, ierbicide, insecticide, detergenti, antigeluri, diverse solutii utilizate în transferul termic. Producator: ZUWA - Germania.


Cazan pe lemne Cazan pe lemne Cazan pe lemne
 
Caracteristici tehnice: Dispozitiv încarcare ZUWA 2001A
• Debit maxim: 30 litri/min.; • Înaltime maxima de pompare: 7 m (uscat pâna la 3 m);
• Presiune maxima: 4 bari; • Corp pompa: Al Mg Si 1; • Rotor: cauciuc Perbunan
(NBR) (înlocuibil); • Garnituri: Perbunan (NBR); • Temperatura lichidului pompat:
maxim 60°C; • Conectori (admisie/refulare): 1" filet exterior.
Caracteristici tehnice: Dispozitiv încarcare ZUWA 2001B
• Debit maxim: 60 litri/min.; • Înaltime maxima de pompare: 7 m (uscat pâna la 3 m);
• Presiune maxima: 4 bari; • Corp pompa: Al Mg Si 1; • Rotor: cauciuc Perbunan
(NBR) (înlocuibil); • Garnituri: Perbunan (NBR); • Temperatura lichidului pompat:
maxim 60°C; • Conectori (admisie/refulare): 1" filet exterior.

AVANTAJELE UTILIZARII PRODUSELOR CHEMSTAL

  • Sunt dezvoltate special pentru o exploatare optima în instalatiile termice Dezincrustantii si Antigelurile termotehnice speciale din gama CHEMSTAL sunt rezultatul obtinut prin îmbinarea cunostintelor specialistilor chimisti cu informatiile provenite din practica inginerilor de instalatii.

  • Se comercializeaza în conformitate cu reglementarile nationale privind protectia consumatorului - Dezincrustantii CHEMSTAL se livreaza însotiti de intructiuni de utilizare, fisa cu date de siguranta (FDS) întocmita conform REACH si declaratie de conformitate si garantie.
Antigelurile TERMO PROTECT sunt aditivate cu inhibitori de coroziune care nu contin substante chimice restrictionate (nitriti, amine, silicati, borati, fosfati).

  • Sunt livrati în functie de necesitatile practice ale beneficiarului - Dezincrustantii CHEMSTAL sunt ambalati în recipiente etichetate, rezistente la produse corozive, transport si depozitare.
Antigelurile TERMO PROTECT sunt ambalate în recipiente etichetate, rezistente la transport si depozitare, în cantitatile solicitate de beneficiar (10 kg, 20 kg, butoaie de 240/220 kg, sau in vrac, cu cisterna).
De asemenea, acestea se livreaza ca produs concentrat sau în variante gata preparate pentru utilizare - TERMO PROTECT T35 (punct de congelare -25°C). La cerere produsele se pot livra la dilutiile solicitate de client, în functie de necesitatile de protectie la înghet dorite de acesta.

  • Se asigura consultanta si monitorizare de specialitate - Specialistii nostri acorda consultanta clientilor privind aplicabilitatea diferitelor tipuri de dezincrustanti si antigel, iar la cerere asistenta tehnica si monitorizarea caracteristicilor fizico-chimice ale fluidelor termice bazate pe solutiile din gama CHEMSTAL.
Informatii suplimentare:
0244 51 87 60
Catalog produse
 
Afla solutia pentru instalatia ta
 
 Powered by LABOREX | Developed by INCOROM
Copyright © 1996 - 2018