Chemstal.ro

Întretinerea chimica a sistemelor solare


Instalatiile termice care utilizeaza energiile regenerabile sunt din ce în ce mai prezente în peisajul cotidian. Pe fondul cresterii continue a pretului combustibililor conventionali acestea ofera o solutie pentru scaderea costurilor de productie a energiei termice necesare încalzirii spatiului sau productiei de apa calda de consum. Printre cele mai eficiente sisteme alternative se regasesc instalatiile de panouri solare. Proiectate, montate si întretinute corespunzator acestea îsi pot aduce un aport termic semnificativ prin generarea de energie aproape gratuit. 
Având o experienta de peste 15 ani în domeniul chimic, precum si o divizie autorizata ISCIR si specializata în tratamentul chimic al instalatiilor, LABOREX a dezvoltat în cadrul gamei de produse pentru întretinerea chimica a instalatiilor termice - CHEMSTAL, o serie de antigeluri, agenti de curatare si echipamente speciale pentru exploatarea si întretinerea eficienta a panourilor solare, astfel încât sa asigure randamentul energetic optim, rezistenta la înghet, protectia anticoroziva si termica a elementelor constructive.
 
Antigel special pentru sistemele solare
În exploatarea instalatiilor de panouri solare, unul din cei mai importanti factori este fluidul utilizat in circuit. Regimul termic de functionare al acestor sisteme este caracterizat atât prin valori ridicate, chiar peste 150°C, la care pot ajunge în perioadele însorite din vara cât si prin expunerea la temperaturi negative în sezonul rece. În aceste conditii, pentru o buna functionare a echipamentelor, este absolut necesara utilizarea unui agent termic special.
La încarcarea instalatiilor care folosesc panouri solare plane sau cu tuburi vidate se recomanda utilizarea SOLAR PROTECT S45. Acesta este un fluid termic pe baza de propilenglicol ce asigura atat protectia la înghet a circuitelor termice pâna la temperaturi de      -28°C, cât si functionarea sistemului la  temperaturi de pâna la 170°C. Produsul permite încarcarea rapida a instalatiilor fiind gata preparat pentru utilizarea în circuitele solare.
Pentru aplicatiile unde se doreste un nivel particular de protectie la înghet iar conditiile de functionare necesita un punct ridicat de fierbere, se poate utiliza antigelul concentrat SOLAR PROTECT. Si acesta este un produs pe baza de propilenglicol, compus deosebit de stabil, ce permite protectia la înghet a circuitelor termice pâna la valori de -36°C, putând asigura functionarea sistemului chiar si la  temperaturi de peste 180°C.

Ambele produse contin un mix de aditivi, inhibitori de coroziune si antispumanti care protejeaza elementele de instalatie, prelungind astfel durata medie de exploatare a acestora. De asemenea, sunt biodegradabile si prezinta un risc scazut de toxicitate, glicolul folosit având calitate alimentara.
 
Solutie pentru curatarea sistemelor solare
Înainte de prima încarcare cu antigel a sistemului solar se recomanda o curatare a instalatiei în vederea înlaturarii impuritatilor mecanice rezultate în procesul de instalare (urme de materiale folosite la lipire, resturi de elemente de etansare, span din taiere, etc). Ulterior, ca urmare a utilizarii incorecte a circuitului solar (folosirea unui antigel necorespunzator, supraîncalziri repetate, etc), se poate constata prezenta unor depuneri rezultate ca urmare a descompunerii fluidului termic. Acestea scad randamentul panourilor si altereaza circulatia din sistem putând deteriora echipamentele.
 
În situatiile anterior mentionate poate fi utilizat agentul de curatare CLEANEX SOLAR. Acesta este o solutie acida destinata curatarii depunerilor de impuritati, oxizi si a mâlurilor formate în circuitele instalatiilor solare, caracterizate prin temperaturi ridicate de lucru, care favorizeaza descompunerea antigelurilor si formarea de depuneri. CLEANEX SOLAR este aditivat cu inhibitori de coroziune care asigura protectia elementelor de fier, cupru inox si aluminiu. Se foloseste în concentratie de 20%-50%, în functie de depunerile prezente, prin recircularea în circuit.
 
 
Încarcarea si curatarea sistemelor solare
Operatiunile de încarcare cu antigel a instalatiei si eliminarea completa si rapida a aerului existent, astfel încât sistemul solar sa functioneze în parametrii normali, pot fi realizate cu ajutorul STATIEI MOBILE SOLARE ZUWA P80. De asemenea cu acest echipament poate fi asigurata si curatarea sistemului atât înainte de prima încarcare cu fluid termic cât si în cadrul lucrarilor de întretinere periodica. Statia de pompare solara asigura manevrabilitate crescuta prin cadrul transportor din otel, echipat cu roti pneumatice, care sustine grupul de pompare, rezervorul de lichid, furtunele de operare si instalatia de filtrare integrata. Tancul de stocare din PE stabilizata UV, usureaza prepararea solutiei necesare pentru umplerea sistemului. Curatarea acestuia este facilitata de prezenta ventilelor de izolare si a celui de golire care îi permit decuplarea rapida de la grupul de pompare Specialistii în instalatii sunt beneficiarii principali ai ZUWA P80 datorita diversitatii aplicatiilor în care pot fi utilizate.
Caracteristici tehnice:
- Tip pompa: autoamorsare uscata (functionare uscata max. 1 min)
- Corp pompa: fonta
- Debit maxim: 31 litri/min.
- Presiune maxima: 5,9 bari
- Temperatura lichidului pompat: maxim 60°C
- Motor: 230 V, protectie termica, 1,7 m cablu alimentare, întrerupator
- Putere motor: 0,59 kW
- Capacitate rezervor: 30 litri
- Dimensiuni: 1000 x 495 x 535 mm 
           
            Verificarea caracteristicilor fluidului din sistemele solare
            Cea mai întalnita defectiune la panourile solare este fisurarea acestora ca urmare a înghetului. Din acest motiv este foarte important atât la punerea în functiune a sistemului cat si periodic, înaintea fiecarui sezon rece, sa se faca o verificare a punctului de înghet la care asigura protectie fluidul termic din instalatie. Aparatele care pot fi utilizate la testare sunt:

GLICOMATUL SOLAR - permite indicarea rapida a temperaturii de congelare a solutiilor pe baza de propilenglicol (SOLAR PROTECT si SOLAR PROTECT S45) prin simpla preluare a unui esantion de fluid cu ajutorul pompitei integrate.
 
REFRACTOMETRUL - permite verificarea temperaturii de congelare a solutiilor de antigel indiferent daca sunt pe baza de monoetilenglicol sau propilenglicol, a acidului de baterie sau a altor solutii mai mult sau mai putin concentrate.  Instrumentul este deosebit de practic atât în lucrari de punere în functiune cât si pentru monitorizarea caracteristicilor solutiilor folosite.
 

O alta posibila defectiune datorata fluidului termic este coroziunea componentelor care poate fi generata ca urmare a degradarii antigelului sau a utilizarii unor solutii necorespunzatoare. Pentru verificarea aciditatii solutiei din instalatie se foloseste TRUSA DE TESTARE PH.  Pentru a evita coroziunile pH-antigelului trebuie sa fie usor bazic, adica sa aiba valoarea determinata între 7 si 9. Fiecare kit contine benzi speciale din hârtie pentru un numar de 100 determinari.
 
 
AVANTAJELE UTILIZARII PRODUSELOR CHEMSTAL

  • Sunt dezvoltate special pentru o exploatare optima în instalatiile termice – Produsele  CHEMSTAL sunt rezultatul obtinut prin îmbinarea cunostintelor specialistilor chimisti cu informatiile provenite din practica inginerilor de instalatii. Astfel, în functie de aplicatie, au fost dezvoltate mai multe tipuri de solutii chimice si echipamente care sa poata asigura o întretinere rapida, eficienta si sigura a instalatiei.
  • Se comercializeaza în conformitate cu reglementarile nationale privind protectia  consumatorului – Solutiile chimice CHEMSTAL se livreaza însotite de intructiuni de utilizare, fisa cu date de siguranta (FDS) întocmita conform REACH  si declaratie de conformitate si garantie.
  • Sunt livrate în functie de necesitatile practice ale beneficiarului – Antigelurile solare si agentii de curatare CHEMSTAL sunt ambalati în recipiente etichetate, rezistente la produse corozive, transport si depozitare, în cantitatile uzuale de 5 kg, 10 kg sau 20 kg.
  • Se asigura consultanta si monitorizare de specialitate – Specialistii nostri acorda consultanta clientilor privind aplicabilitatea termotehnica a diferitelor tipuri de solutii chimice si la cerere, asistenta tehnica si monitorizarea caracteristicilor fizico-chimice ale fluidelor bazate pe solutiile din gama CHEMSTAL.
 
 

Informatii suplimentare:
0244 51 87 60
Catalog produse
 
Afla solutia pentru instalatia ta
 
 Powered by LABOREX | Developed by INCOROM
Copyright © 1996 - 2018