SOLUȚII CHIMICE
PENTRU INSTALAȚII

__ Laborex Romania

COROZIUNEA - PROBLEMA MAJORA IN FUNCTIONAREA CETRALELOR TERMICE

logo chemstal
Pagubele datorita coroziunii sunt adesea legate nu numai de pierderile de metal ci si de scoaterea din functiune a unor componente ale instalatiilor, pentru a caror înlocuire si montare se cheltuieste mai mult decât costul materialului din care sunt facute. Gradul de deteriorare a componentelor metalice ale instalatiilor si pierderile datorate coroziunii, cresc cu aproximativ 3% pe an.” – Dr. B Dooley – EPRI – USA

Termenul de coroziune este convenţional şi cuprinde o serie de procese chimice şi electrochimice prin care metalele trec din formă elementară într-o formă combinată. Prin coroziune se înţelege distrugerea materialelor, datorită reacţiilor chimice sau electrochimice cu mediul inconjurător, cu trecerea metalului în formă de oxizi sau hidroxizi, ceea ce conduce la schimbarea totală a proprietaţilor iniţiale ale metalului şi pierderi de masă corespunzatoare.
Această trecere este posibilă deoarece în natură, în mod obişnuit, metalele se găsesc sub formă combinată ca: oxizi, carbonaţi, cloruri, săruri complexe, a căror energie liberă este mai mică decât a metalului pur, ceea ce determină tendinţa naturală a metalelor de a trece la forme cu energie liberă mai redusă.


In functie de aspectul distrugerii, coroziunea se clasifica in:
  • coroziune continuă - coroziunea este distribuită pe întrega suprafaţă a metalului. Aceasta poate fi uniformă sau neuniformă, după cum viteza procesului de distrugere este aceeaşi pe întreaga suprafaţă metalică, sau diferită pe anumite porţiuni;
  • coroziune locală - distrugerea corozivă se concentrează pe anumite porţiuni ale suprafeţei.

Dupa natura procesului, coroziunea poate fi:
  1. Coroziunea chimica - se produce atunci când are loc o reacţie chimică dintre un metal si mediul coroziv, caz în care nu apare transport de sarcini electrice. In practica de instalaţii, fluidul termic este constituit în cele mai multe cazuri din apă. Apa utilizată în circuitul centralei provine din rețeaua de apă potabilă a localităţii, sau din puţuri proprii. Apa utilizată ca fluid termic nu este niciodata pură, deoarece apele naturale sunt supuse continuu proceselor de evaporare şi condensare. In timpul acestor procese, apa dizolvă gaze din atmosferă şi substanţe ce se găsesc în scoarţa terestră. Gazele dizolvate, mineralele, impuritaţile mecanice şi microorganismele prezente în apa de alimentare, conţin contaminanţi ce pot duce la coroziuni ale metalelor şi creează probleme în diversele componente vitale ale instalaţiilor termice cum ar fi: armături, ţevi, schimbătoare de căldură, supraîncălzitoare, economizoare şi instalaţia de condensare.
    Cel mai des şi cunoscut caz de coroziune chimică, este “fenomenul de ruginire” a suprafetelor din fier, fontă şi oţel slab aliat.

Reacţia de coroziune a fierului în contact cu apa:
2Fe + 1/2 O2 + 7H2O --> 2Fe(O)OH + 4 H2O --> Fe2 O 3 ( rugina) + 6 H20 + H2

Coroziunea metalului este de asemenea accelerată de temperatura apei din circuit și de variațiile termice care au loc. Având în vedere că centralele termice lucrează în circuit închis o perioadă de timp îndelungată, coroziunea poate genera costuri de reparaţii substanţiale la componentele instalatiei in circuitul primar si mai grav, impurificarea apei care ajunge la consumatorul final pe circuitul de ACM .

Exemplu: Pompă de recirculare din circuitul de ACM care prezintă coroziune chimică

Pompa corodata


  1. Coroziunea electrochimica (galvanica sau electrolitica) - se produce numai la componente confecţionate din metale sau aliaje metalice, deoarece acestea posedă electroni liberi.


Fenomenul apare în prezenţa unui fluid de transport al sarcinilor electrice (electrolit) între Catod (electrodul negativ) şi Anod (electrodul pozitiv). .

Reactia de coroziune electrolitica a fierului în prezenta apei :
Fe = Fe3+ + 3e- H2O = 2H+ + O2-
+ H2O (electrolit)
2Fe3+ + 3O2- = Fe2O3 (rugina)

Cea mai agresivă şi generatoare de efecte negative în funcţionarea unei centrale termice, este coroziunea electrochimică bimetalică, ce apare în momentul în care punem în contact prin intermediul unui fluid (electrolit) două metale cu potenţial electrochimic diferit. In acest caz, metalul mai slab joacă rol de anod şi se consumă (se corodează). In acest caz, fenomenul de coroziune nu se mai limitează la cunoscuta “rugină” şi pot apare fenomene de coroziune la nivelul tuturor componentelor din metale slabe ( fier, fontă, aluminiu, zinc, magneziu,etc).

Existenţa în sistem a componentelor confecţionate din metale diferite favorizează apariţia coroziunii bimetalice care conduce la deteriorarea componentelor confecţionate din metale mai slabe din punct de vedere electrochimic. Cel mai întâlnit caz este cel de asociere al elementelor de cupru şi aluminiu într-o instalaţie.

Seria potentialului electrochimic a metalelor uzual utilizate în constructia centralelor si a instalatiilor termice.

Activitatea metalului

Cupru
Alama
Bronz
Otel inoxidabil
Plumb
Otel
Fonta
Fier galvanizat
Aliaje de aluminiu
Mai tare (mai putin active)
sageata

Mai slab (mai active)


Exemplu: Schimbator de caldura din aliaj de aluminiu care prezinta urme de coroziune electrochimica


Schimbator corodat


In majoritatea tarilor U.E, exista reglementari si standarde care detaliaza efectele fenomenului de coroziune asupra functionarii instalatiilor termice si reglementeaza metodele de verificare si prevenire a aparitiei acestora. (BS 7593:2006, BS EN 14868 , UNI-CTI 8065/89, UNI 8364/84, UNI 8884/88 , DIN 5929, DIN 30672, etc). Principala modalitate de asigurare a protectiei împotriva coroziunii, este utilizarea de inhibitori de coroziune pentru aditivarea fluidului termic. De asemenea, folosirea antigelurilor termotehnice speciale asigura în mare masura necesarul de protectie anticoroziva.
Inhibitorii sunt compusi chimici (anorganici sau organici) care se adauga în fluidele care circula în instalatiile termice, în scopul micsorarii vitezei de coroziune a elementelor metalice, fenomen care apare datorita excesului de oxigen în apa sau utilizarii mai multor tipuri de metale în componenta instalatiilor termice. Inhibitorii de coroziune CHEMSTAL, au fost selectati pe baza performantelor înregistrate în exploatare si a raportului calitate/pret. Inhibitorii se pot utiliza individual, sau în asociere, pentru a elimina o gama cât mai larga de probleme întâlnite în exploatare sau service.

Inhibitor de coroziune INSTAL PROTECT
Solutie cu pH neutru pentru instalatii termice, formulat pe baza unui mix special de aditivi organici anti-coroziune. Produsul asigura protectia optima a instalatiilor care contin elemente realizate din aluminiu si aliaje aluminiu siliciu ,otel, fonta, cupru,inox. Creste astfel durata de viata a centralelor termice, pompelor de circulatie, calorifere, si alte elemente de instalatie si pastreaza eficienta sistemului de incalzire. INSTAL PROTECT are conductivitate electrica redusa si pH neutru, proprietati care determina protectia anticoroziva a componentelor metalice cu peste 30% fata de utilizarea apei demineralizate ca fluid termic. Prin formarea unei pelicule protectoare pe peretii incintelor prin care circula agentul termic, previne depunerea de piatra avand si proprietati anticrusta precum si aparitia fenomenelor de oxidare si electrocoroziune datorate utilizarii diverselor tipuri de componente metalice.

Inhibitor de coroziune industrial RAD PROTECT
RAD PROTECT este conceput ca un inhibitor de coroziune cu rol de reglator de pH pentru circuitele industriale care au conducte de otel si fier slab aliat. Produsul actioneaza atat prin complexarea compusilor de calciu si magneziu, reducand depunerea acestora, cat si prin reducerea pericolului de aparitie a ruginii.

Inhibitor de zgomot OXI REDUCT
OXIREDUCT este un inhibitor de coroziune nonacid, cu rol de atenuator de zgomot, fenomen care apare datorită excesului de oxigen din apă. OXIREDUCT exercită şi un efect de reglator de pH prin complexare a compuşilor de calciu si magneziu care conduce la diminuarea posibilitaţii formării depunerilor de piatră. OXIREDUCT poate fi utilizat in instalatii cu elemente din orice tip de material, asigurand protectia optima a instalatiilor care contin elemente realizate din aluminiu si aliaje aluminiu siliciu ,otel, fonta, cupru,inox , PPR, cauciuc, etc. Prin absorbtia gazelor dizolvate existente in fluidele termice, reduce efectul de zgomot din instalatie, precum si aparitia fenomenelor de oxidare si electrocoroziune datorate utilizarii diverselor tipuri de componente metalice.

Concentrat antibacterian BIO REDUCT
BIO REDUCT este un biocid si fungicid necoroziv cu gamă largă de aplicare, special destinat îndepărtarii algelor şi bacteriilor din instalaţii termice, incalzire in pardoseala, panouri solare sau pompe de caldură. Produsul este capabil sa rezolve problemele tipice datorate cresterii microbiologice in instalatii cum ar fi: mirosuri neplacute, coroziuni ale colectoarelor si schimbatoarelor, blocarea robinetelor, conductelor si schimbatoarelor de caldura, prelungind durata de viata a acestora. BIO REDUCT este compatibil cu toate materialele prezente in mod normal in instalatie, inclusiv aluminiul si aliajele sale precum si cu orice tip de antigel din gama CHEMSTAL.

Agent protecţie instalaţie INSTAL PROTECT PLUS
Inhibitor de coroziune cu rol de pasivizant care prelungeste durata de viata a elementelor din instalatie prin impiedicarea aparitiei depunerilor de calcar si formarea unei pelicule protectoare impotriva fenomenului de coroziune si rugina. De asemenea impiedica formarea gazelor in calorifere si asigura o circulatie lipsita de zgomot a fluidului termic. INSTAL PROTECT PLUS este compatibil cu toate metalele și materiale plastice. Produsul este compatibil si cu antigelurile termotehnice.

Antigelurilor termotehnice CHEMSTAL: TERMO PROTECT, SOLAR PROTECT si GEO PROTECT si CONDENS PROTECT contin un mix de aditivi, inhibitori de coroziune si antispumanti cu proprietati de ungere, care protejeaza elementele de instalatie, prelungind astfel durata medie de exploatare a acestora si asigurând protectia anticoroziva.
Mod de utilizare: Se încarca în instalatii în solutii apoase de diverse concentratii în functie de natura aplicatiei.


AVANTAJELE UTILIZARII PRODUSELOR CHEMSTAL CARE ASIGURA PROTECTIE ANTICOROZIVA


  • Sunt dezvoltate special pentru o exploatare optima în instalatiile termice Inhibitorii de coroziune si antigelurile termotehnice din gama CHEMSTAL, sunt rezultatul obtinut prin îmbinarea cunostintelor specialistilor chimisti cu informatiile provenite din practica inginerilor de instalatii.
  • Sunt proiectate si fabricate în conformitate cu reglementarile europene de protectia mediului - nu contin substante chimice restrictionate (nitriti, amine, silicati, borati, fosfati).
  • Se comercializeaza în conformitate cu reglementarile nationale privind protectia consumatorului - se livreaza însotite de manual de utilizare, fisa cu date de siguranta (FDS) întocmita conform REACH si declaratie de conformitate si garantie.
  • Se asigura consultanta si monitorizare de specialitate - Specialistii nostri acorda consultanta clientilor privind aplicabilitatea diferitelor tipuri de inhibitori si antigeluri din gama CHEMSTAL si la cerere, asistenta tehnica si monitorizarea caracteristicilor fizico-chimice ale fluidelor termice bazate pe solutiile din gama CHEMSTAL.

Pentru mai multe detalii CONTACTEAZA LABOREX